Abecedarul turismului rural

Marin Marc,

3. CALCULUL PREŢULUI

Stabilirea preţurilor nu este deloc simplă. Trebuie avute în vedere preţurile şi tarifele hotelurilor de aceaşi categorie din apropiere (trebuie avut în vedere că hotelul sau restaurantul au cheltuieli de funcţionare mult mai mari decât o pensiune, deci preţul într-o pensiune ar trebui să fie cu cca. 50% mai mic) preţurile celorlalte pensiuni din sat (dacă există), preţurile cu care aţi putea vinde la piaţă produsele din gospodărie servite oaspeţilor (carne, brânză, ouă, băutură), munca pentru a crea condiţii de şedere oaspeţilor (curăţenia, spălatul lenjeriei, pregătirea şi servirea mesei şi nu în ultimul rând condiţiile oferite). Nu este normal ca toate pensiunile dintr-un sat să practice acelaşi preţ. Pentru condiţii este normal să se practice preţuri diferite.

Un calcul aproximativ şi foarte simplificat ar fi următorul:
Se alcătuieşte un meniu pentru 1 zi (mic dejun, prânz, cină) pentru 4 persoane. Se împarte suma obţinută la 4 şi se înmulţeşte cu 2 (ceea ce înseamnă că vindeţi la preţ dublu produsele) şi obţineţi preţul pe care l-aţi putea cere oaspeţilor pentru masă pe 1 zi. Micul dejun reprezintă 20%, prânzul 40% şi cina 40%. Tariful pentru cazare poate fi jumătate din tariful pentru masă calculat în acest fel. Aceste tarife simple ar fi valabile pentru pensiunile de 1 sau 2 margarete. La pensiunile de 3 sau 4 maegarete, acest calcul simplu nu mai este valabil, având în vedere că acwstea oferă anumite servicii suplimentare (piscină, saună etc.) sau unele servicii intră în preţul sejurului.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10