Indemnizația primarilor va fi proporțională cu numărul de locuitori

Marin Marc,

Ponta şi Dragnea au căzut la pace cu primarii. Salariile edililor se vor calcula după numărul de locuitori. Liderul ACoR pentru Gândul: “Contează şi bunăvoinţa

 

alt

Foto: Bogdan Stamatin // Mediafax

După protestul înaintat în urmă cu două săptămâni Guvernului, în care reclamau de la lipsa banilor în teritoriu până la incompatibilităţile pe care le vor parţial eliminate din legea ANI, reprezentanţii celor 2.800 de primari de comune din România, majoritatea covârşitoare aparţinând USL, s-au înţeles astăzi cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea care le-au acceptat mare parte din revendicări.

“Cea mai mare parte au fost acceptate pentru că sunt fireşti”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea la finalul întâlnirii, anunţând că săpătămâna viitoare, joi, ar urma să se semeze şi un pact cu Asociaţia Comunelor din România.

 

 

Dragnea: “E corect ca indemnizaţia să fie proporţională”

La rândul lor, primarii au ieşit mulţumiţi de la discuţii. Printre revendicările care le-au fost acceptate se numără şi adaptarea indemnizaţiei de primar în funcţie de numărul de locuitori din localitate, eliminându-se astfel discrepanţele care existau între comune şi oraşele cu mai puţini locuitor chiar decât zonele rurale. “Punctelele din protest au fost asumate şi chiar s-au găsit soluţii. Am agreat să eliminăm diferenţa dintre comune, oraşe şi municipii în ceea ce priveşte acordarea unor drepturi”, a explicat  Emil Drăghici, preşedintele ACoR şi primar independent la Vulcana Băi, în Dâmboviţa.

Dragnea a clarificat şi în ce sens dispar “diferenţele”. “Nu eliminăm diferenţele dintre comune şi oraşe pentru că nu se poate. Propunerea dumnealor e ca aceste clasificări să fie făcute în funcţie de numărul de locuitori Sunt comune cu 15.000 de locuitori şi oraşe cu 1700. E incorect ca indemnizaţia primarului în aceste oraşe să fie mai mare”, a promis vicepremierul modificarea legii.

Dincolo de rectificarea indemnizaţiilor, primarilor li s-a promis că vor fi chemaţi lunar la discuţii despre problemele din terirtoriu, că vor fi cooptaţi la elaborarea unui Cod al Finanţelor Locale şi la Codul Administraţiei şi consultaţi în ceea ce priveşte descentralizarea. “N-o să fie foarte uşor, dar au hotărât să vină la minister să lucrăm împreună”, a spus Dragnea.

Acordul care a liniştit spiritele

Contactat de gândul, Emil Drăghici s-a declarat satisfăcut de rezultat, chair dacă “nu a fost timp să intrăm în detalii pe fiecare revendicare a noastră”. Primul motiv de satisfacţie: prezenţa lui Ponta. “Este o premieră”. Al doilea: promisiunea că, în măsura în care vor veni cu propuneri de texte de lege pentru ordonanţele pe acre le critică pentru că le-au luat la centru banii din teritoriu “acestea vor fi analizate”. “Vine Asociaţia cu propunerea de text ca apoi să fie propusă spre analiză Ministerului Finanţelor. Şi ce am câştigat enorm este că am căzut de acord să facem lunar o întâlnire, o analiză de progres. Altfel,de întâlnim ca să ne adunăm”, spune primarul Drăghici.

O altă promisiune de la Palatul Victoria este aceea că în acordul de partenaeriat care va fi semnat pe 12 septembrie va fi inclus angajamentul de majorare a sumelor defalcate din TVA care se întorc în teritoriu. Chiar dacă nu au obţinut decât promisiuni pentru moment, primarii se declară încrezători. “Contează şi bunăvoinţa”, spune Emil Drăghici.

Aşa cum a relatat gândul, Asociaţia Comunelor din România (ACoR) a realizat recent cel mai dur rechizitoriu împotriva guvernării Ponta, concluzia fiind că, după 15 luni de guvernare, “deziluzia este generală”. Cei din ACoR au adoptat un document intitulat “Protest faţă de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităţilor locale” în care critică dur mai multe Ordonanţe de Urgenţă ale guvernului Ponta, inclusiv nerezolvarea problemei incompatibilităţilor.

Primarii ameninţau că, dacă solicitărilor lor nu vor fi rezolvate urgent, vor recurge şi la alte forme de protest. Printre acestea, “neimplicarea pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţie, dar şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale”. De asemenea, ei nu exclud să intre în grevă.

Documentul intitulat “Protest” a fost adoptat în unanimitate de primarii de comune la Adunarea Generală din 29 iulie.

Sursa: gândul.info

05.09.2013