Primul-ministru s-a întâlnit cu primarii

Marin Marc,

Primul-ministru Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea s-au întâlnit cu reprezentanții Asociaţiei Comunelor din România

alt

Primul-ministru Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea s-au întâlnit cu reprezentanții Asociaţiei Comunelor din România

 

Victor Ponta: Primul lucru, mi-aţi zis să vin şi eu pe 5 am venit, dar 90% din probleme le discutaţi cu domnul Dragnea, că le cunoaşte mult mai bine decât mine şi, slavă Domnului, tot timpul s-a bătut pentru dumneavoastră împotriva celorlalţi. Faptul că a avut omul un necaz şi atunci v-aţi supărat şi aţi dat pe la presă că nu se vede cu dumneavoastră, nu e ok, ca să vă zic direct, dar bănuiesc că v-aţi cerut scuze şi v-aţi împăcat. Eu vreau să vă rog să vă împăcaţi în continuare. Doi: eu nu voiam să vă zic cu presa, dar vă zic că aşa aţi comunicat cu mine, prin presă. Eu nu sunt de acord nici cu cei care au zis că trebuie să vă desfiinţăm jumătate, şi cred că ştiţi, domnule primar, la cine mă refer, că a zis cineva că sunteţi prea mulţi şi că de aia, trebuie să desfiinţăm comunele. (…) Eu am fost de acord cu chestia asta, dar …da? Nici nu am zis că, din păcate, eu am făcut şi fac toate eforturile, ca să reuşim să vă finanţăm, pentru că, din impozite şi taxe locale, nu puteţi mulţi să funcţionaţi, ştiţi foarte bine. Sunt cereri ale dumneavoastră pe care le rezolvăm imediat. Aţi zis să fiţi în comisiile de la legea cu restituirile, nu, să fiţi preşedinţii comisiilor. E logic. Mie îmi e că vă fac un rău că vă pun preşedinţi la comisiile alea, dar dacă vreţi, vi-l fac, că e un necaz cu aia. S-au retrocedat, ştiţi foarte bine, că avem hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, prin care vi s-a dat tot satul sau toată comuna şi nu aveţi cum să vă opuneţi, cum nu am nici eu cum să mă opun. Deci, într-un fel, am luat-o pe noi. Aveţi dreptate. Vreau să vă spun sincer, miercuri dacă putem să dăm ordonanţă să vă punem şefi de comisii, vă punem, că e foarte bine.

Eu vreau să împărţim responsabilitatea, să nu mai aud doar eu înjurături.
Şi mai sunt nişte lucruri, că am făcut şi eu un punctaj, ca şi dumneavoastră, şi anume am dat 800 de milioane pentru arierate, am făcut la fondurile europene, am luat toate corecţiile financiare – 740 de milioane la buget, am strâns toate programele să nu mai umblaţi pe la şapte miniştri. Am făcut Ordonanţa 28, ca să fie toate programele într-un singur loc, tot pentru binele dumneavoastră. Am deblocat posturile din administraţie. Am desfiinţat ce era neocupat şi acum sunteţi unu la unu şi la primării.
(…) Eu vreau următorul lucru: eu cred că, într-adevăr, dumneavoastră reprezentaţi baza acestei ţări şi vreau să vorbesc cu dumneavoastră cum am vorbit de fiecare dată. Tot ce putem să facem, facem. M-a deranjat faptul că demersul dumneavoastră legitim a fost, ca de obicei, folosit politic de cei care v-au adus în faliment şi care vor să vă desfiinţeze. Eu vreau să vă scot din faliment şi să nu vă desfiinţez, să rămâneţi cât sunteţi şi să vă faceţi treaba faţă de cetăţeni, dar cred sincer că trebuie să lucrăm aşa cum am lucrat până acum. Tot ceea ce discutaţi cu vicepremierul şi e spre binele comunelor şi se poate face omeneşte, facem. Rămân din taxele de la impozitul agricol? Absolut de acord. Trebuie să vedem însă, trebuie să vedem de unde vă dau alţi bani pentru şcoli, pentru toate celelalte lucruri pe care le aveţi. Povestea cu oraşele şi cu municipiile sincer mi-a greu să mediez eu între dumneavoastră şi primarii de oraşe şi de municipii. Dacă vă înţelegeţi, e bine; nu vă înţelegeţi, ce să facem? Decidem noi? Cum tăiem, cu barda? Cum facem diferenţa între…
(…) Nu am absolut niciun fel de lucru împotrivă. Voiam doar să spun că sunt într-o poziţie dificilă să mă prindeţi între dumneavoastră şi primarii de oraşe şi municipii.
Eu aş vrea să fim cu toţii, nu între noi, că nu e vorba de asta. E vorba de faptul că, vă daţi seama, într-un fel trebuie să-i chemăm şi pe ei ca să le spunem că le tăiem lor salariile să le mărim la dumneavoastră sau cum să facem sau doar să le mărim? Toate lucrurile astea, eu repet, am toată dorinţa şi toată buna-credinţă. Sunt absolut convins şi vă garantez că nu a fost o singură dată când să fie ceva legat dumneavoastră, când domnul Dragnea să nu se bată cu Finanţe, cu Muncă, cu Mediu, cu toţi ceilalţi, şi sincer, vreau să cred că a fost o neînţelegere că am dat-o pe politică.
Dumneavoastră faceţi în primul rând administraţie, ştiu foarte bine că vă aleg oamenii, în primul rând pentru că sunteţi primari şi după aia că sunteţi de la PSD, PNL, PDL sau de unde mai sunteţi. Nu cred că este cel mai important, la primarul de comună, de la ce partid este. Cred că cel mai important este dacă este gospodar şi dacă îşi face treaba faţă de comunitate. Şi v-aţi făcut-o mult mai bine decât mulţi alţii.
Tot ceea ce pot să fac, fac. Nu cred că trebuie să ne certăm pe impresii. Atâta. Şi sunt convins că dacă stăm astăzi aici, rezolvăm multe lucruri. /…/.
Liviu Dragnea: Da, înainte să mulţumim celor de la presă, am câteva intervenţii foarte, foarte scurte. În primul rând, am o observaţie legată de acest protest, ca formulare, ca expresii din el. În general eu în viaţă n-am făcut aşa. Când vreau să negociez cu cineva, întâi arunc nişte pietre în cap şi după aia spun: N-ai o stare bună să negociem? Dar, mă rog /…/ Pe fond, problemele ridicate de dumneavoastră sunt reale. Dar, din păcate, cred că o, nu ştiu, poate o lipsă de comunicare cu colegii mei din minister sau, dincolo, sau poate la mijloc este adevărul, a făcut să nu aveţi toate informaţiile şi multe, majoritatea solicitărilor de aici, nu prea stau în picioare. E puţin asemănător cu Radio Erevan. De exemplu, cu deblocarea posturilor. Nu vă supăraţi, într-adevăr, s-a întârziat la Ministerul de Finanţe elaborarea ordinului comun cu noi privind procedura de deblocare a posturilor. Dar este vorba de un singur aviz. Aşteptăm de la dumneavoastră, după ce am publicat ieri sau când am publicat ordinul, o solicitare pe baza procedurii din ordinul prezentat. Este un singur aviz, l-aţi primit, după care primiţi permisiunea să ocupaţi toate posturile, aşa cum e prevăzut în OG 77, iar orice plecare se face unu la unu. Deci nu cred că este corect, sunt corecte afirmaţiile că pentru a angaja un şofer trebuie să ceri aprobare de la Guvern. Asta e incorect, pentru că la unu la unu nu cereţi aprobare de la nimeni. Şi acum cereţi un singur aviz ca să completăm posturi.
În schimb, aş vrea să fac precizarea că premierul a fost de acord cu o solicitare cu care niciodată n-a fost de acord vreun premier al României, şi anume: pentru a respecta şi angajamentele cu FMI, bune, rele, sunt obligatorii, noi ar trebui să nu depăşim nici anvelopa salarială, nici numărul de salariaţi. Ca să putem să alocăm aceste o mie şi ceva de posturi pentru administraţia locală, premierul a fost de acord să diminuăm, din administraţia centrală, lucru care s-a şi întâmplat, şi n-a fost uşor să negociem nici cu FMI lucrul ăsta, nici cu administraţia centrală. Şi vreau să-i mulţumesc premierului în faţa dumneavoastră şi în faţa presei. Este răspunsul la una din solicitări.
În ceea ce priveşte impozitul agricol, stimaţi colegi, am discutat cu premierul, s-a cu discutat şi cu Ministerul de Finanţe; este luat în calcul serios ca prin bugetul anului 2014 să fie luată în serios propunerea dumneavoastră. Dar în ceea ce priveşte propunerea ca oamenii să poată să-şi achite impozitul agricol la primărie, eu n-am înţeles supărarea, pentru că nu face primarul un serviciu pentru Guvern. Primăria, ca instituţie, face un serviciu pentru cetăţeni, în sensul că nu trimitem primarul să-l facem perceptor prin sat, ba dimpotrivă, se creează posibilitatea cetăţeanului din comună să vină la primărie, dacă primăria face protocol cu ANAF-ul. Eu nu ştiu dacă cetăţenii ar fi foarte mulţumiţi când li s-ar spune că sunt obligaţi să meargă la reşedinţa de judeţ, pentru că primăria nu vrea să ofere acest serviciu. Dar s-a trecut în lege opţional, dacă primăria vrea să facă acord cu ANAF-ul pune la dispoziţia cetăţenilor clădirea ca să poată să vină să plătească taxa, dacă nu, îi trimite la reşedinţa de judeţ.
Victor Ponta: /Ca/ să vă protejăm pe dumneavoastră am dat legea…nu pot să zic cu presa, dar vreţi să vină ăştia să vă execute, să vă scoată lucrurile în stradă?
Liviu Dragnea: În realitate, această ordonanţă a fost emisă în sprijinul primăriilor şi consiliilor judeţene. Vorbim foarte, foarte clar, pentru că este vorba de protecţia acestora în faţa creditorilor şi este vorba în principal de primării care au preluat datorii uriaşe şi, în continuare, se pot furniza servicii publice. Vreau să vă spun că procedura este inspirată din cea a SUA şi este prezentată ca exemplu de bună practică acum şi la celelalte state din UE. Cu pajiştile, stimaţi colegi, nu vreau să vă supăraţi, ne criticaţi aici că am făcut reguli pentru pajiştile comunale, orăşeneşti şi municipale, şi pentru judeţe nu. Dar consiliile judeţene nu au pajişti! Îmi cer scuze că spun asta în faţa presei, dar nu ştiu cum v-a scăpat asta. Judeţele nu au pajişti /…/ ne certaţi pentru ceva care nu există, iar în ceea ce priveşte faptul că aţi spus că consiliile judeţene stabilesc preţul, nu, este inspirată tot din procedura pentru arendă, pe care o stabileşte consiliul judeţean în şedinţă publică şi, pe baza unor calcule făcute de direcţiile agricole – și ştiţi foarte bine procedura – consiliul judeţean stabileşte doar un preţ mediu pentru masa verde pe hectar, care nu poate să fie mai mare de 50% din valoarea stabilită. Deci consiliul judeţean stabileşte acest preţ mediu care este valabil pentru toate localităţile, nu cum s-a spus în protest că culori politice sau aşa ceva! În sfârşit mai este problema cu reglementarea produselor din pieţe, produsele din sectorul agricol, nu am înţeles, dacă este vorba de eliberarea certificatului de producător eu susţin cu tărie numai primarul să îl elibereze. Deci nu, aici nu! Aici nu… suntem de acord. În ceea ce priveşte remuneraţiile primarilor, stimaţi colegi, am o propunere şi, până la finalul discuţiei, sper să stabilim lucrul ăsta pe care vi l-am cerut la începutul mandatului şi ştiţi bine, şi când am venit la dvs. Premierul a fost de acord cu câteva principii importante. În primul rând să acordăm şi primarilor aceleaşi drepturi pe care le au funcţionarii din primărie. Orice drepturi /salariale pe care le au/ funcţionarii din primărie le vor avea şi primarii. De asemenea, premierul mi-a cerut, şi lucrăm împreună cu Ministerul Muncii, la o legislaţie prin care într-o instituţie cel mai mare salariu să îl aibă şeful instituţiei; eu nu prima dată o spun acum public, o spun încă odată, i-am solicitat premierului şi a fost de acord să mărim salariile primarilor, pentru că există o responsabilitate uriaşă la primari şi nu este corelată cu nivelul de salarizare. Ideea proastă de acum mulţi, mulţi, ani de zile, când s-au gândit salariile pentru primari şi faptul să nu mai aibă nici alte drepturi, au zis că nu, primarului nu îi trebuie salariu, că se descurcă el la primărie. Este o idee este foarte proastă, care încurajează corupţia. Şi premierul a hotărât că vom rupe această cutumă greşită şi, începând cu 1 ianuarie, veţi avea. De asemenea, ceea ce este foarte important – şi în 215, şi în 188 – vom reglementa, fără echivoc, distincţia clară între oportunitate şi legalitate. V-am mai explicat: dacă o autorizaţie este semnată în stânga de arhitectul şef, în dreapta de secretari, care au în spatele lor pregătirea necesară să dea garanţia că este legal, că este corect din punct de vedere tehnic, semnătura primarului este pentru oportunitate. Dacă cei doi funcţionari au greşit sau au făcut intenţionat, nu poate să fie tras primarul la răspundere, pentru că primarul nu e obligatoriu să fie şi inginer, şi jurist şi nu mai ştiu ce pregătire.
Victor Ponta: /../ Sper să fie măcar şi o veste bună. Eu am întrebat la ANI, o să cer şi în scris și vă trimit: participarea în Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitare, faimosul ADI, nu prezintă incompatibilitate nici din punctul lor de vedere. Povestea asta cu ADI… Eu am întrebat, le cer în scris. /../Le cer în scris şi vă dau în scris: la ADI, nu. /…/ N-aveţi voie în AGA şi în CA-uri, din societăţi comerciale. Domnule, eu le cer în scris şi vă trimit, că e o discuţie foarte lungă şi n-am fost suficient de… Deci, în AGA şi în CA-uri, la societăţile comerciale. Dar, în ADI, eu am întrebat şi, repet…
/…/
Liviu Dragnea: Păi asta va fi solicitarea către ANI şi va avea răspunsul de la ANI, pentru că e vorba de asociaţiile de dezvoltare intercomunitare /…/.
Victor Ponta: Şi care nu sunt societăţi comerciale şi regii autonome. Dar aşa mi-au spus cei de la ANI, vă dau, repet, o cer în scris şi vă dau în scris. Problema este că nu aveţi voie, în interpretarea ANI, – şi nu pot să o comentez eu, ştiu că e în instanţă – să fiţi în AGA şi în CA la societăţi comerciale. Dar asta, iertaţi-mă, cei mai mulţi dintre primari mi-au zis că ştiau chestia asta. Acum, poate că nu toţi sau poate că e interpretat un pic mai mult decât e cazul. Dar, la ADI, că era o discuţie lungă despre asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, nu este incompatibilitate, şi o să cer în scris ca să vă dau în scris, mai departe, dacă… Măcar problema asta să o rezolvăm.

Emitent: Guvernul României – Biroul de presa

Data: 05.09.2013