Informare despre întâlnirea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Marin Marc,

 

            Vă informez prin prezenta că în data de 08.01.2015 am participat alături de alți șase colegi primari într-o delegație A.Co.R. la Ministerul Agriculturii unde am avut o întâlnire cu ministrul Daniel Constantin, cu secretarul de stat Daniel Botănoiu și alți câțiva directori din minister.

            Au fost abordate următoarele teme:

  • Legislația referitoare la Registrul Agricol;
  • Impozitul pe venitul agricol;
  • Legislația privind comercializarea produselor agricole;
  • Legislația privind suprafețele cu pajiști;
  • Fondurile europene dedicate mediului rural.      

                                                                                                                                       

  • a) Legislația referitoare la Registrul Agricol

Mai jos puteți regăsi principalele concluzii și informații pe care eu le consider a fi utile și importante de știut:

          Vechile registre au fost valabile până la sfârșitul anului 2014;

          Momentan, până la apariția unei legi sau a unei OUG, ne aflăm într-un vid legislativ din acest punct de vedere;

          Domnul secretar de stat și președintele ACoR încearcă să rezolve problema anterior menționată cât mai repede mai ales că urmează campania APIA de depunere a documentațiilor pentru primirea subvențiilor pe suprafață;

          În această perioadă actuală se vor elibera adeverințe, dacă este cazul, după vechile registre;

          Nu se fac înregistrări în vechile registre și nu se achiziționează de la eventuali comercianți registre agricole noi până la apariția legislației corespunzătoare. 

            b) Impozitul pe venitul agricol

          Domnul ministru Constantin nu știa și a fost foarte surprins de faptul ca promisiunea publică a domnului prim-ministrul, Victor Ponta, de a se aloca la bugetul local procentul de 25% din impozitul pe venitul agricol aferent anului 2015 nu a fost pusă în practică prin Legea Bugetului de stat pentru anul 2015. Ne-am exprimat nemulțumirea și am constat că am mai luat încă o dată „plasă”;

           c) Legislația privind comercializarea produselor agricole

          Această legislație este finalizată până la stadiul de formă și tipărire a atestatului de producător și va fi completată cu cea referitoare la carnetul de comercializare a produselor.

          Momentan valabilitatea vechilor certificate de producător poate fi prelungită în termenul prevăzut de Legea 145/2014.                 d) Legislația privind suprafețele cu pajiști

          Ne-am exprimat încă o dată nemulțumirile noastre și ale colegilor din teritoriu, iar partenerii noștri din minister, respectiv conducerea ministerului, și-a exprimat, din nou, poziția contrară nouă.

           e) Fondurile europene dedicate mediului rural

  • Referitor la cadastru general fără de care subvențiile APIA aferente anului 2017 când se vor acorda pe exploatație nu vor fi posibile și cu toate că inițial ni s-au promis sume mult mai consistente sunt alocate, până la urmă, 275 de milioane de euro din fonduri europene și promise 150 de milioane de euro din veniturile OCPI. Detalii privind implementarea acestui proiect major le vom obține de la Ministerul Dezvoltării cu ocazia întâlnirii pe care sperăm să o avem cât mai curând cu domnul ministrul Liviu Dragnea.
  • Privitor la FEADR se speră încheierea negocierilor cu Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie și lansarea primelor măsuri în cursul lunii martie, cel târziu aprilie. Între aceste prime măsuri lansate nu vor fi și cele referitoare la finanțarea UAT-urilor (măsura 7, sub-măsura 4.3 și LEADER) ele având un decalaj de una-două luni față de celelalte. De asemenea, măsurile se vor lansa cu sesiune continuă de depunere și va exista o evaluare lunară a proiectelor depuse în respectiva lună.

          Personal, voi participa, împreuna cu Gheorghe Damian, președintele ACoR Alba, atât la ședințele comitetului național de monitorizare a PNDR 2014-2020 cât și la întâlnirile grupurilor de lucru pentru elaborarea ghidurilor solicitantului. Prima întâlnire de lucru va avea loc miercuri, 14.01.2015, la Ministerul Agriculturii. În acest context, vă rog, să îmi trimiteți (nu ca până acum), cât mai urgent, propunerile și observațiile voastre referitoare la măsurile menționate mai sus și care ne vizează activitatea.

Vă doresc un an nou cât mai fericit și plin de împliniri pe toate planurile!

LA MULȚI ANI!

Ovidiu COLCERIU

Președintele Filialei Județene Cluj a Asociației Comunelor din România

Primarul comunei Sînpaul

PS: Informațiile de mai sus sunt o sinteză a discuțiilor purtate la minister care, în consecință, vă sunt la dispoziție într-o formă detaliată contactându-mă direct (email sau telefon).

PPS: Revin cu rugămintea de a îmi trimite părerea voastră referitoare schimbările/completările din legislație în timp util astfel încât să putem acoperi cât mai multe perspective atunci când avem discuții cu cei de la „centru”.