Ședința delegației de primari cu directorul detașat la O.J.C.P.I. Cluj

Marin Marc,

 

INFORMARE

Vineri,  25 noiembrie 2016, începând cu ora 10,00 am organizat o şedinţă de lucru pe tema fondului funciar şi a cadastrului.

Au participat: domnul Emil MĂNĂȘTUREAN, director detaşat al O.J.C.P.I. Cluj, domnul Dan POP, șef serviciu la Serviciul pentru urmărirea aplicării actelor cu caracter reparatoriu din cadrul Instituției Prefectului Județului Cluj, domnul Ioan ROMAN, primarul comunei Viişoara, domnul Ioan ZENG, primarul comunei Mihai Viteazu, domnul Andrei TAMAS-GEBE primarul comunei Săvădisla, Călin-Stelian FĂRGACIU, primarul comunei Sănduleşti, domnul Silviu BOLDOR, primarul comunei Căşeiu, domnul Ioan MĂRGINEAN, primarul comunei Moldoveneşti şi domnul Ovidiu COLCERIU, primarul comunei Sînpaul.

Domnul Prof.Dr.Ing. Gheorghe-Ioan VUȘCAN, prefectul județului Cluj a fost prezent la deschidere, timp în care ne-a transmis următoarele două informaţii:

– În vederea accesării sumelor suplimentare alocate prin rectificarea bugetară de Guvernul României, comunele beneficiare să completeze şi să trimită anexa nr.4 doar după publicarea în Monitoru oficial a hotărârii de Guvern sau a ordonanției de urgență cu tema respectivă. Cei care aţi trimis deja anexa, va trebui să o mai trimiteţi o dată.

– Pentru ca fondurile alocate pentru situaţii de urgenţă prin H.G. în această toamnă să poată fi cheltuite şi în 2017 din cauza procedurilor de achiziţii publice şi nu returnate, s-au făcut demersuri de la prefectură şi la ministere, dar problema nu este încă rezolvată din punct de vedere juridic. Menţionez că o să intervenim în continuare şi prin A.Co.R.  la Guvern.

Aş sintetiza apoi cîteva idei şi teme de acţiuni reieşite din discuţia cu domnul director Emil MĂNĂȘTUREAN:

– O reducere drastic a volumului corespondenşei cu O.J.C.P.I. şi mai ales a respingerilor repetate şi neîntemeiate.

– O flexibilitate mai mare la modificările T.P.-urilor mergând până acolo unde se poate şi situaţia e clară la emiterea C.F. fără a mai modifica T.P.

– Domnul Emil MĂNĂȘTUREAN nu agreează întabularea fără localizare certă în tarla, în schimb recomandă eliberarea mai multor T.P.-uri pe aceeaşi poziţie din anexă pe măsura clarificării în totalitate şi definitivării planurilor parcelare pe anumite tarlale, bineînţeles cu evidenţa clară a ceea ce s-a dat şi ce urmează să se mai dea.

– Susţine impulsionarea realizării cadastrului general din toate sursele de finanţare respectiv: guvernamentale, europene prin P.O.R. sau locale, dar şi-ar dori şi o finanţare a judeţului Cluj ca parte (jumătate) din suma trimisă la Bucureşti de către O.J.C.P.I. Cluj aproximativ 4 milioane euro anual.

– Susţine şi va insista pentru prima înscriere gratuită în C.F. a parcelelor din extravilan.

– Un alt subiect dezbătut a fost imposibilitatea punerii în practică a unor sentinţe judecătoreşti definitive adoptate în urma unor lucrări ale experţilor judiciari.

În județul Bistriţa-Năsăud funcţionează un protocol între A.N.C.P.I. şi Ministerul Justiţiei prin care expertizele judiciare sunt vizate de O.J.C.P.I. Bistriţa-Năsăud, evitându-se astfel aberaţiile. În plus au selectat şi redus la câţiva specialişti topografi și alte profesii, experţii de pe lângă Tribunalul şi Judecătoria Bistriţa-Năsăud.

–  Alt aspect discutat a fost regulamentul convenit cu Comisia judeţeană de fond funciar Cluj, care ar trebui modificat pe alocuri.

–  Domnul Dan POP a sugerat să facem front comun cu Instituția Prefectului Județului Cluj pentru demersurile necesare acelui protocol, iar pentru regulament vom lua în calcul modificările propuse de noul director O.J.C.P.I. Cluj.

–  O intenţie lăudabilă a directorului OJCPI este de a se deplasa în județ alături de angajaţi ai oficiului pentru a identifica problemele concrete din teritoriu şi a găsi rezolvări la faţa locului.

Apreciez ca foarte utile şi documentate intervenţiile colegilor mei, Ioan ROMAN, Ioan ZENG, Călin-Stelian FĂRGACIU şi Ioan MĂRGINEAN, oferind tematică consistentă pentru discuţii.

În concluzie, întâlnirea a fost apreciată de toţi participanţii cărora le mulţumesc şi pe această cale.

Preşedinte,

Ovidiu COLCERIU

Sedinta primari -director OJCPI Cluj img_3678 img_3679 img_3680 img_3681 img_3682