Adunarea generală a Filialei Județene Cluj a Asociației Comunelor din România

Marin Marc,

Miercuri, 23 martie, 2017, începând cu ora 1200, a avut loc, în cadrul Adunării generale a Filialei Județene Cluj a Asociației Comunelor din România o întâlnire a aleșilor locali cu parlamentari clujeni, Instituția Prefectului și conducerea Consiliului Județean Cluj. Au fost invitați europarlamentarul clujean, Daniel Buda, toți parlamentarii aleși în circumscripțiile județului Cluj, prefectul și subprefectul județului Cluj precum și președintele și vicepreședinții Consiliului Județean Cluj.

Primarii din comunele membre ale Asociației Comunelor din România au răspuns invitației în număr mare, fiind prezenți 30 de primari, 2 viceprimari și 4 reprezentați ai primăriilor chiar dacă în primării este o perioadă foarte încărcată mai ales de ședințele de consiliu local pentru adoptarea bugetelor locale și de campania APIA.

Din păcate, prezența nu a fost deloc satisfăcătoare din partea celorlalte părți implicate, doar Instituția Prefectului care este și gazda sediului Fil.Jud. Cluj a ACoR și gazda întâlnirii a avut o reprezentare însemnată fiind prezenți atât prefectul județului, domnul Gheorghe Vușcan cât și subprefectul, Zoltán Györke. Din partea Consiliului Județean a fost prezent domnul vicepreședinte Marius Mînzat, iar dintre cei 14 parlamentari aleși în județul Cluj, ne-au onorat invitația doar deputații Florin Stamatian, Adrian Oros și Sorin Moldovan.

Deși dezamăgiți și evident enervați de participarea slabă din partea parlamentarilor, primarii au încercat să folosească la maximum oportunitatea pentru a-și exprima principalele probleme cu care se confruntă.

Una dintre problemele grave semnalate și cu această ocazie a fost cea a colectării deșeurilor de pe raza comunelor. De asemenea, modalitatea de împărțire a fondurilor de la C.J. către U.A.T.-uri a fost o altă problemă semnalată. Domnul vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, a răspuns întrebărilor primarilor referitoare la aceste subiecte.

Un al punct fierbinte alt discuțiilor a fost cel al pensiilor și ale indemnizațiilor pentru primari. Primarii și-au exprimat nemulțumirea față de discriminarea lor în raport cu parlamentarii in ceea ce privește pensiile speciale, iar comparația a fost făcută și cu personalul din Poliție care, în ultima perioadă, se pensionează la vârste deloc înaintate și obținând pensii foarte mari comparativ cu ale primarilor. În cadrul acestor discuții președintele Fil.Jud. Cluj a ACoR, domnul Ovidiu Colceriu, a fost admonestat de câțiva primari pentru că a afirmat ca primarii nu doresc pensii speciale. Acesta a încercat să explice sensul afirmației sale și anume că primarii nu doresc privilegii  precum cei din poliție sau precum parlamentarii. A fost subliniat faptul că primari cu mandate multiple au primit indemnizații derizorii, iar din această cauză pensiile lor sunt absolut inacceptabile, în multe cazuri acestea nu depășesc 1100 de lei lunar. Acest fapt este o rușine pentru societate și o bătaie de joc la adresa primarilor. În acest sens, președintele Fil.Jud. Cluj a ACoR  consideră că este imperativ a se emite o lege reparatorie, lege care poate fi, cu siguranță, 100% constituțională.

Discuțiile au durat mai mult de două ore, timp în care cei prezenți au avut ocazia să își expună punctele de vedere, iar principalele concluzii ale întâlnirii sunt:

  1. Principalele probleme ridicate în cadrul întâlnirii își pot găsi rezolvarea doar prin organismele centrale de execuție și de reprezentare, iar invitații prezenți se angajează să le promoveze și să le susțină în forurile și instituțiile din care fac parte.

  2. Această întâlnire trebuie organizată din nou, dar cu o prezență mai amplă din partea tuturor părților și cu un timp alocat discuțiilor care să fie suficient pentru diversitatea și multitudinea problemelor arzătoare din administrația publică locală.

Vicepreședintele Asociatiei Comunelor din România,

Președintele Filialei Județene Cluj a Asociației Comunelor din România

Ovidiu COLCERIU

Primarul comunei Sînpaul, Județul Cluj