Redevențele pentru exploatări de suprafață

Marin Marc,

În ziua de vineri, 25 iunie 2021, ora 10,00 la sala mare de ședințe a Instituției Prefectului Județului Cluj a avut loc ședința la care au fost invitați primarii din comunele județului Cluj și reprezentanții de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj, Instituția Prefectului Județului Cluj și a Consiliului Județean Cluj pentru clarificarea unor aspecte referitoare la aplicația Legii nr.275 din 2020 pentru modificarea și completarea Legii minelor nr. 85 din 2003, care la art.I, pct.17 are prezentat noul articol 45 ^ 1, iar la alin. (2) conține noile procente la redevență minieră pentru exploatarea resurselor la suprafață și a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase care constituie venit după cum urmează:

a) 35% la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există activitate de exploatare;

  1. b) 45% la bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia / căruia există activitate de exploatare;
  2. c) 20% la bugetul de stat; la Agenția Națională pentru Resurse Minerale

De la Agenția Națională pentru Resurse Minerale s-au făcut demersuri pentru aprobarea unei metodologii referitoare la aplicațiile acestor prevederi legale.

Pentru primarii din comunele județului Cluj în care sunt expoatări de suprafață (cariere de piatră, ape minerale necarbogazoase) întâlnire a fost de mare interes.

Intâlnirea a fost inițiată către această filială și prezidată de către următorii: domnul Radu-Florin ABRUDAN, președintele Filialei Județene Cluj a Asociației Comunelor din România și primarul comunei Ciucea, domnul István-Szilárd TASNÁDI, prefectul județului Cluj.

Invitat special a fost domnul Ioan POP, directorul general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca care a făcut precizări tehnice la întrebările primarilor prezenți.

Au fost discutate și probleme legate de urgență lucrări pentru Recensământul general agricol cu ​​reprezentanții Direcției Județene de Statistică Cluj conduși de către doamna Negrilă Mariana-Emilia, director executiv.

Mai jos sunt imagini de la această întâlnire.